Advocaat arbeidsrecht procedeert voortaan ook op kosten rechtsbijstand
24 februari 2014 

Advocaat arbeidsrecht procedeert voortaan ook op kosten rechtsbijstand

Het Europees Hof van Justitie heeft eind 2013 geoordeeld dat iedereen met een rechtsbijstandverzekering voor een procedure zelf een advocaat mag kiezen op kosten van de rechtsbijstandverzekeraar. Ongeacht of voor de betreffende procedure een advocaat wettelijk verplicht is. Verschillende rechtsbijstandverzekeraars hebben met ingang van 1 februari 2014 hun poliswaarden naar aanleiding van deze uitspraak aangepast. Dit is onder andere van belang in arbeidsrecht kwesties, omdat de meeste arbeidsgeschillen in eerste instantie worden voorgelegd aan de kantonrechter en in procedures voor een kantonrechter het inschakelen van een advocaat niet verplicht is.

Arbeidsrecht advocaat in plaats van jurist

Rechtsbijstandverzekeraars laten de meeste geschillen behandelen door juristen die bij hen in dienst zijn. De uitspraak van het Europees Hof van Justitie brengt mee dat als het tot een procedure komt de verzekerde het recht heeft om zelf een arbeidsrecht advocaat in te schakelen op kosten van de verzekeraar in plaats van de procedure te laten voeren door een jurist van de rechtsbijstandverzekeraar.

Polisvoorwaarden rechtsbijstandverzekeraars aangepast

Verschillende rechtsbijstandverzekeraars hebben hun polisvoorwaarden met ingang van 1 februari 2014 aangepast, waardoor hun verzekerden vanaf die datum ook als een advocaat niet verplicht is hiervoor wel kunnen kiezen. Echter, het maximumbedrag dat de verzekeraar vergoedt ligt wel vele malen lager dan het maximumbedrag dat geldt in het geval een advocaat wel verplicht is. Bovendien moet de verzekerde vaak nog een eigen risico betalen.

Bewuste keuze advocaat of jurist

Voor verzekerden is het daarom nog steeds van belang om goed na te gaan wat voor hen het meest gunstig is. Procederen met een advocaat die de verzekerde zelf heeft gekozen of de procedure laten voeren door de jurist van de rechtsbijstandverzekeraar.  Mocht je als verzekerde overwegen je zaak uit handen te geven aan een advocaat, vraag die advocaat dan eerst een inschatting van je kansen en kosten te maken, zodat je zo min mogelijk risico loopt dat je achteraf spijt hebt van je keuze.

Arbeidsrecht advocaat Rotterdam

Wil je persoonlijke hulp? Zoek je een arbeidsrecht advocaat in Rotterdam? Gebruik onze handige checklist wie is de beste arbeidsrecht advocaat in Rotterdam voor jou. Als ik de beste arbeidsrecht advocaat ben voor jou bel me dan voor een gratis intake gesprek op 010-2600088 of laat mij jou bellen voor een gratis intake gesprek.

Vragen

Hebt u naar aanleiding van bovenstaand artikel een algemene vraag die u graag kosteloos beantwoord zou willen zien, laat dit ons dan weten door middel van onderstaand formulier.

Mogelijk dat wij naar aanleiding van uw verzoek extra informatie kunnen toevoegen aan dit artikel of een geheel nieuw artikel kunnen toevoegen aan onze website, waarmee we zowel u als andere bezoekers van onze website van dienst kunnen zijn.

 

Over de schrijver
Ilma van Aalst is begin 2000 begonnen als advocaat arbeidsrecht en dus ruim 22 jaar werkzaam als advocaat arbeidsrecht. Eerst is Ilma ruim tien jaar werkzaam geweest als advocaat arbeidsrecht bij Poelmann van den Broek in Nijmegen en Eversheds Sutherland in Rotterdam. In 2010 heeft Ilma advocatenkantoor arbeidsrecht 7 Laws of Persuasion opgericht. Ilma is sinds 2007 lid van de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN), de vereniging die van de Nederlandse Orde van Advocaten het keurmerklogo voor arbeidsrechtspecialisten heeft ontvangen. Sinds begin 2016 is zij een door de VAAN erkende intervisie gespreksleider. Daarnaast is zij lid van de Vereniging Rotterdamse Arbeidsrecht Advocaten. Naast haar werkzaamheden als advocaat arbeidsrecht verricht Ilma sinds 2008 ook werkzaamheden als docent arbeidsrecht.