Kortdurend zorgverlof en langdurend zorgverlof wordt uitgebreid
13 januari 2014 

Kortdurend zorgverlof en langdurend zorgverlof wordt uitgebreid

Zorgverlof wordt uitgebreid door het wetsvoorstel Modernisering Regelingen voor Verlof en Arbeidstijden. In dit wetsvoorstel wordt geregeld dat langdurend zorgverlof niet langer is beperkt tot verzorging van iemand die levensbedreigend ziek is en dat zowel kortdurend als langdurend zorgverlof mogelijk is voor een veel bredere groep van personen.

Als de nieuwe bepaling van het wetsvoorstel Modernisering Regelingen voor Verlof en Arbeidstijden ongewijzigd wet wordt, is het vanaf het moment van inwerkingtreding van deze bepaling zo dat zowel voor het langdurend zorgverlof als voor het kortdurend zorgverlof geldt dat dit mogelijk is in verband met de noodzakelijke verzorging van een zieke. Momenteel geldt dit slechts voor het kortdurend zorgverlof. Voor langdurend zorgverlof geldt momenteel als extra vereiste dat degene die ziek is levensbedreigend ziek is. Dat extra vereiste komt te vervallen.

Zorgverlof voor bredere groep van personen

Het zorgverlof wordt mogelijk voor een veel bredere groep van personen. Dit geldt zowel voor het kortdurend zorgverlof als het langdurend zorgverlof. Op het moment is het kortdurend zorgverlof en het langdurend zorgverlof slechts mogelijk voor de eigen ouder, de partner, het eigen kind, het kind van de partner of een pleegkind, waarbij ten aanzien van de kinderen voor het kortdurend zorgverlof als extra vereiste geldt dat het kind inwonend moet zijn. Onder partner wordt verstaan de echtgenoot, de geregistreerde partner of de persoon met wie de werknemer ongehuwd samenwoont.

Deze kring van personen wordt te beperkt gevonden. Het wetsvoorstel wil het mogelijk maken dat kortdurend zorgverlof en langdurend zorgverlof ook mogelijk wordt voor andere familieleden, zoals een broer, zus of kleinkind, of iemand anders uit de sociale omgeving van de werknemer zonder dat er sprake is van een familieverhouding, zoals vrienden en bekenden.

Arbeidsrecht advocaat Rotterdam

Wil je persoonlijke hulp? Zoek je een arbeidsrecht advocaat in Rotterdam? Gebruik onze handige checklist wie is de beste arbeidsrecht advocaat in Rotterdam voor jou. Als ik de beste arbeidsrecht advocaat ben voor jou bel me dan voor een gratis intake gesprek op 010-2600088 of laat mij jou bellen voor een gratis intake gesprek.

 

Over de schrijver
Ilma van Aalst is begin 2000 begonnen als advocaat arbeidsrecht en dus ruim 22 jaar werkzaam als advocaat arbeidsrecht.Eerst is Ilma ruim tien jaar werkzaam geweest als advocaat arbeidsrecht bij Poelmann van den Broek in Nijmegen en Eversheds Sutherland in Rotterdam. In 2010 heeft Ilma advocatenkantoor arbeidsrecht 7 Laws of Persuasion opgericht.Ilma is sinds 2007 lid van de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN), de vereniging die van de Nederlandse Orde van Advocaten het keurmerklogo voor arbeidsrechtspecialisten heeft ontvangen. Sinds begin 2016 is zij een door de VAAN erkende intervisie gespreksleider. Daarnaast is zij lid van de Vereniging Rotterdamse Arbeidsrecht Advocaten.Naast haar werkzaamheden als advocaat arbeidsrecht verricht Ilma sinds 2008 ook werkzaamheden als docent arbeidsrecht.