Advocaat arbeidsrecht werknemer mag niet meer factureren aan werkgever
10 februari 2014 

Advocaat arbeidsrecht werknemer mag niet meer factureren aan werkgever

Arbeidsrecht advocaten die optreden voor werknemers mogen als gevolg van een beslissing van het Hof van Discipline van 2 december 2013 de declaratie niet meer op naam van de werkgever zetten. Volgens het Hof van Discipline zou met het op naam van de werkgever zetten van de declaratie ten onrechte de indruk worden gewekt dat sprake zou zijn van een overeenkomst van opdracht tussen de arbeidsrecht advocaat van de werknemer en de werkgever. Daardoor zou de werkgever ten onrechte in de gelegenheid worden gesteld om de BTW te verrekenen.

Minnelijke regeling

Arbeidsrecht advocaten die optreden namens werknemers spreken in het kader van een minnelijke regeling vaak in het belang van de werknemer af dat de werkgever de advocaatkosten van de werknemer betaalt. Namens de werkgever wordt hiermee regelmatig ingestemd, maar hieraan wel het vereiste gekoppeld dat de declaratie op naam van de werkgever wordt gezet.

Declaratie op naam werkgever

De meeste advocaten arbeidsrecht werkten hieraan mee, maar brachten in de declaratie wel tot uitdrukking dat de werkzaamheden in opdracht van de werknemer waren verricht en niet in opdracht van de werkgever. Volgens het Hof van Discipline is de wijze waarop arbeidsrecht advocaten dit tot uitdrukking brachten in hun declaraties onvoldoende duidelijk voor anderen, waaronder medewerkers van de Belastingdienst, waardoor de declaraties door de werkgever ten onrechte gebruikt zouden kunnen worden om de BTW te verrekenen.

Declaratie voortaan op naam werknemer

Naar de mening van het Hof van Discipline mogen arbeidsrecht advocaten die hebben opgetreden in opdracht van de werknemer hun declaraties voortaan niet meer op naam van de werkgever zetten, maar moeten zij deze op naam van de werknemer zetten.

Advies Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland

Uit de hoek van de fiscaliteit heeft de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland verschillende berichten over de juistheid van de beslissing van het Hof van Discipline vernomen. Daarover wordt momenteel nader overleg gevoerd. Zolang de duidelijkheid er niet is, adviseert de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland om de declaratie voor werkzaamheden die zijn verricht in opdracht van een werknemer op naam te zetten van de werknemer.

Update advies

Naar aanleiding van de uitspraak van het Hof van Discipline hebben allerlei deskundigen hun mening geuit. Naar aanleiding daarvan heeft de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland een bericht doen uitgaan, waaruit lijkt te volgen dat advocaten arbeidsrecht van de werknemer weer op naam van de werkgever mogen factureren.

Arbeidsrecht advocaat Rotterdam

Wil je persoonlijke hulp? Zoek je een arbeidsrecht advocaat in Rotterdam? Gebruik onze handige checklist wie is de beste arbeidsrecht advocaat in Rotterdam voor jou. Als ik de beste arbeidsrecht advocaat ben voor jou bel me dan voor een gratis intake gesprek op 010-2600088 of laat mij jou bellen voor een gratis intake gesprek.

Over de schrijver
Ilma van Aalst is begin 2000 begonnen als advocaat arbeidsrecht en dus ruim 22 jaar werkzaam als advocaat arbeidsrecht. Eerst is Ilma ruim tien jaar werkzaam geweest als advocaat arbeidsrecht bij Poelmann van den Broek in Nijmegen en Eversheds Sutherland in Rotterdam. In 2010 heeft Ilma advocatenkantoor arbeidsrecht 7 Laws of Persuasion opgericht. Ilma is sinds 2007 lid van de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN), de vereniging die van de Nederlandse Orde van Advocaten het keurmerklogo voor arbeidsrechtspecialisten heeft ontvangen. Sinds begin 2016 is zij een door de VAAN erkende intervisie gespreksleider. Daarnaast is zij lid van de Vereniging Rotterdamse Arbeidsrecht Advocaten. Naast haar werkzaamheden als advocaat arbeidsrecht verricht Ilma sinds 2008 ook werkzaamheden als docent arbeidsrecht.